fredag 26. februar 2016

Skole i skuddlinjen

I februarnummeret av Aftenposten innsikt er det en reportasje fra skole nummer 58 i Donetsk i Øst-Ukraina. Byen er kontrollert av prorussiske opprørere, og ligger tett inntil det området som ukrainske regjeringsstyrker har kontroll over. Skolens plassering medfører en konstant fare for at den blir bombardert. I løpet av det siste året har det skjedd fem ganger. Den dagen reportasjen ble laget, var skolen stengt etter at skolen ble truffet av ukrainske raketter. Lærerne var opptatt med å rydde opp i glasskår og ta vare på ødelagte bygningsmaterialer, heldigvis ble ingen drept eller skadet i angrepet.


Rektor vurderer hele tiden situasjonen, og noen ganger velger hun å sende elevene heim. Dette skjer gjerne etter klokken tolv, for erfaringsmessig er det mest bombardement om ettermiddagen.


Denne historien bekrefter at skole og utdanning sees på som særdeles viktig i et samfunn, og at det skal mye til for at skoler stenger. Den bekrefter også oppfatningen av at skoleledere og lærere er genuint opptatt av at elevene skal få sin opplæring, og at de stiller opp på dette selv om forholdene er farefulle.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar