mandag 23. desember 2013

God jul til alle!

Ukebladet Time kåret for kort tid siden biskop Frans til årets navn. Kardinal Jorge Mario Bergoglio som 13. mars ble valt til pave, har valgt sitt pavenavn etter Frans av Assisi, fordi han ønsket å markere at han særlig er opptatt av de fattige.

Dette viser han bl.a. ved å ikke bo i Vatikanpalasset , men i stedet i i internathuset. Han inntar sine måltider og gå til morgenandakt sammen med de andre beboerne i dette huset. Han har også fått seg en bruktbil, en 30 år gammel, hvit Renault 4L, med kjørelengde tre hundre tusen kilometer. Han sender penger til pensjonister og fattige innvandrere. Det ryktes også at han har sneket seg ut om natta, utkledd som en vanlig prest, for å hjelpe hjemløse og trengende. Pave Frans har også vist vilje til å ta et oppgjør med kardinaler som bruker sin posisjon til å skaffe seg selv verdslige goder.
Time-redaktøren, Nancy Gibbs, omtalte paven som «den nye samvittighetens stemme», da hun forklarte magasinets valg: På sine ni måneder i stillingen har han plassert seg i sentrum av de sentrale samtalene i vår tid - rikdom og fattigdom, rettferdighet, åpenhet, modernitet, globalisering, kvinners rolle, naturekteskap og maktens fristelser, forklarer hun.

Nå er vi inne i selveste julehøytiden. Dette er trolig den tiden på året da vi har den beste anledningen til å stoppe opp i en travel hverdag, og tenke litt over hva som utgjør de vesentlige verdier for oss. Vår tenkning og våre valg her  vil gi oss muligheten til å gjøre framtiden bedre for både oss selv og for alle andre. I denne refleksjonen kommer vi vanskelig utenom de sentrale samtaler i vår tid, slik de er gjengitt ovenfor.


Med ønske om god jul til alle sammen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar