tirsdag 27. august 2013

Russeeffekter

Forberedelsene til neste vårs russetid har startet. Leverandører av russeutstyr tilbyr dresser, luer, capser, fløyter, russekort, gensere, T-skjorter med mer. Så skal navn strykes på, og i tillegg tilbys det et utall av strykesett med figurer og tekster som kan strykes på russeklærne.  Her ligger det mye penger for de som kommer seg inn på markedet.  Det har firmaet Russedress AS klart.

Gjennomgående i strykesettene fra dette firmaet er motiver som forherliger alkoholbruk og motiver som er sterkt sex-fikserte. Motivene er til dels kvinnediskriminerende. Til sammen utgjør dette en kombinasjon som også gjennom uniformeringen inviterer til og legitimerer handlinger som ingen er tjent med, den enkelte russ aller minst.
Skoleledelsen ved Brønnøysund vg skole er klar i sitt syn: Dette synes vi svært lite om, og det har vi også kommunisert til elevene. Vi berømmer desssuten utdanningsminister Kristin Halvorsen for at hun så tydelig har tatt avstand fra markedsføringen av denne type russeutstyr.

Men hvorvidt slike motiver skal få prege en russedress er til sjuende og sist et verdivalg som den enkelte gjør.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar